Overal ter wereld spelen mensen met geluid: op muziekinstrumenten, met hun stem, met hun lichaam en in hun hoofd. Ze betoveren en verwonderen ons met hun spel, laten ons bewegen, verstillen, herinneren en vergeten. Hoe werkt dat? Die vraag is mijn drijfveer.
Muziek maken en beluisteren is een intieme en ingrijpende vorm van menselijke sociale interactie. Dit inzicht is net zo belangrijk in mijn muziekwetenschappelijke praktijk als in mijn eigen spel met geluiden, klanken, mijn lichaam en mijn stem. De blokfluit en later de hobo waren verlengstukken van mijn lichaam, maar confronteerden mij ook met de beperkingen van mijn lichaam. Wat je wilt horen is niet altijd wat je hoort. En wat je zelf denkt te horen is niet altijd wat anderen horen. Zingen gaf en geeft mij meer mogelijkheden om met die discrepanties om te gaan, deels omdat ik zingen terecht of onterecht beschouw als een meer collectieve bezigheid. Waar ik met mijn hobo mijn aanwezigheid moest neerzetten om überhaupt een aansprekende klank te kunnen overbrengen, daar moet ik in een koor mengen, meebuigen of subtiele weerstand bieden. Voor mij is dat een overtuigende aanwijzing dat muziek maken sociale vaardigheden vereist en vormt die verder reiken dan muzikaliteit alleen.
Some of the music I made
Vocaal Ensemble Venus
Kamerkoor Venus, hier o.l.v. Gijs Leenaars, is gespecialiseerd in eigentijds koormuziek en staat sinds 2016 onder leiding van Krista Audere.
Utrechtse Domcantorij en Capella Occento
Met Cappella Occento zongen we in de Fringeconcerten van het Utrechtse Festival Oude Muziek (1997), we maakten een Europese tournee met een geënsceneerde uitvoering van Leoncavallo’s opera Pagliacci in een circustent (1998), en gingen op tournee met Bachs Hohe Messe (2000).

Chapel Choir of Lincoln College Oxford
Van 1999 tot 2003 zongen we wekelijks Evensong in Lincoln College Chapel (Oxford). We namen daar ook enkele CD’s op en verzorgden enkele malen Evensong in St Paul’s Cathedral London, Canterbury Cathedral en York Minster.
Ars Nova Trajectina
Ars Nova Trajectina is het oude-muziekensemble van de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in Europese muziek geschreven tussen ongeveer 1300 to 1600. Hier hoort u J’ay mis mon cueur van Guillaume Dufay.